Muis is Muis

Samenvatting:
Muis is muis is een prentenboek over een kleine, dappere muis die op zoek is naar zichzelf.
Ik ben zo klein, Ik ben zo klein,
Ik wil zo graag wat groter zijn.
Ik wil zo graag wat mooier zijn.
Waarom ben ik toch zo klein?
Zou iemand muis kunnen helpen?

Extra
Na het lezen van het verhaal en het bekijken van de illustraties is er de mogelijkheid om samen met uw kind het verhaal creatief te verwerken.

Prijs:
€16,50 excl verzendkosten

Recensie 1
In dit prentenboek vraagt Muis zich af waarom hij zo klein is. Hij wil graag groter en mooier zijn. Hij gaat op bezoek bij olifant, pauw, koe en leeuw en stelt steeds dezelfde vraag: ‘Ik wil zo graag groter en mooier zijn.’ De aangesproken dieren willen de muis wel helpen en geven hem respectievelijk een slurf, veren, vlekken en manen. Ten slotte komt muis tot het besef dat hij zich in zijn eigen grijze velletje het fijnste voelt. Muis is muis! In de tekst hebben de terugkerende woorden: groter, kleiner en klein een afwijkend lettertype. De tekeningen zijn realistisch en gemaakt met kleurkrijt. De veranderende muis keert op elke pagina terug. Zowel muis als andere dieren worden soms nogal rigoreus afgesneden, zodat bv. maar een oog te zien is. Op de laatste pagina, waarin Muis blij is met zijn eigen grijze velletje, is de illustratie van Muis gedrukt in zwart-wit en grijstinten. Leuk thema dat jonge kinderen vooral zal aanspreken door het repeterende karakter van het verhaal en de verrassende wending aan het slot. Moraal: wees tevreden met jezelf. Vanaf ca. 3 jaar.

Ad de Laat (via bol.com)

Recensie 2
Inhoud
Muis is een diertje dat zichzelf vergelijkt met alle andere dieren die hij tegenkomt. Hij wil net zo zijn als hen; want ze zijn mooier, groter en beter als Muis zelf. Maar is dat wel echt zo? Is muis niet mooi genoeg zoals hij zelf is? Komt Muis erachter dat hij van zichzelf al mooi en genoeg is?

Onderliggend thema: Zelfvertrouwen
In dit boek word het thema zelfvertrouwen behandeld. De schrijfster maakt op een leuke en begrijpbare manier duidelijk dat Muis op alle andere dieren wil lijken. Hij wil ook de slurf van de olifant of de mooie veren van de pauw. Als hij er later achter komt dat het niet bij een Muis hoort, beseft hij dat hij mag zijn wie hij is. Hierdoor groeit zijn zelfvertrouwen en voelt hij zich prettiger.

Persoonlijke leeservaring
Sharon (23): Dit boek is gericht op de allerkleinste kinderen. Dit zie je gelijk als je het boek openslaat. De korte begrijpbare zinnetjes, maar ook de kleurrijke en realistische afbeeldingen zorgen ervoor dat je gelijk beseft dat dit een voorleesboek is.
Wat ik erg leuk vind aan dit boek is dat je met je/het kind kan gaan ontdekken welke dieren allemaal in dit boek staan afgebeeld. Hoe de dieren eruit zien en waarom de muis op deze dieren wil lijken. Hierdoor kan je voor interactie zorgen tijdens het lezen van het boek. Iets wat een kind leuk zal vinden, waardoor je de spanningsboog houdt en het boekje uit kan lezen.
Ook het thema wat in dit boekje wordt behandeld vind ik op een goede manier uitgewerkt. Je eigen zelfvertrouwen is iets wat je al moet opbouwen vanaf het moment dat je geboren bent. Dit boek laat je inzien dat je mag zijn hoe je zelf bent. Iets wat ik erg belangrijk vind om mee te geven aan jongere kinderen.
Ik vind dit dan ook een leuk, duidelijk en kleurrijk boek wat zeer goed gebruikt kan worden als voorleesboek.

Sharon Op ‘t Root (via onlybyme.nl)

Preview van het boek: